Patiëntenruimte

Kennis en begrip van kanker en de behandelingen

Het immuunsysteem in geval van kanker


Het immuunsysteem kan meer dan alleen virussen en bacteriën aanvallen. Het kan ook kankercellen bestrijden. Zo wordt een nieuwe behandeling van kanker in het vooruitzicht gesteld…

De cellen van het lichaam hernieuwen zich voortdurend. Tijdens dit proces kunnen cellen een abnormale mutatie ondergaan. In bepaalde gevallen kunnen ze kankercellen worden. Wanneer het immuunsysteem correct werkt, is het in staat om deze mutaties op te sporen en te vernietigen.

Een misleid en overweldigd immuunsysteem

Het kan echter gebeuren dat het immuunsysteem er niet in slaagt om alle kankercellen te verwijderen. Dat is bijvoorbeeld het geval als het verschillende bedreigingen tegelijk ondergaat. Of bij iemand met een onderdrukt immuunsysteem (immuundepressie) d.w.z. dat het systeem "oververmoeid" is. In die gevallen kunnen sommige kankercellen weerstand bieden en in het lichaam overleven, vaak door zich te verbergen. Ze groeien niet altijd uit tot een tumor, want het immuunsysteem blijft ondanks alles toch alert. Die evenwichtsfase kan oneindig blijven bestaan… of worden doorbroken.

Van kankercellen tot tumoren

Kankercellen beschikken in feite over verschillende mechanismen waarmee ze trachten aan het immuunsysteem te ontsnappen. Ze kunnen zich als het ware onzichtbaar maken, verkeerde informatie doorsturen, enz. Wanneer het immuunsysteem wordt misleid en “overtroffen » door de kanker, ontwikkelt zich de tumor.

Ontsnappen aan het immuunsysteem is voor kankercellen dus een manier om het lichaam te koloniseren. Welnu, door het immuunsysteem te stimuleren, door het het vermogen terug te geven om zich tegen kankeraanvallen te verweren, is het mogelijk om het evenwicht te herstellen! Dat is het werkingsprincipe van immuuntherapie in de oncologie of de immuno-oncologie.

Laatste update : Oktober 2023

Om te beginnen

Ook beschikbaar in Engels,
Duits, Arabisch en Turks.

Om verder te gaan

Immuno-oncologie, een nieuwe
doorbraak in de strijd tegen kanker

Het immuunsysteem en kanker
begrijpen in1 minuut

De verschillende therapeutische
opties tegen kanker