I-O Pedia

KENNIS EN BEGRIP VAN KANKER EN DE BEHANDELINGEN

Hoe verdedigt het lichaam zich tegen kanker?


Soms ontsnapt de kanker aan de waakzaamheid van het immuunsysteem. Hoe valt dat te verklaren? Door de theorie van de 3 “E’s”: elimination, equilibrium, escape (eliminatie, evenwicht en ontsnapping).

FASE 1: DE ELIMINATIE

Kanker ontstaat wanneer cellen in het lichaam degenereren door genetische mutaties. Deze abnormale cellen worden dan mogelijk opgespoord door het immuunsysteem. Als alles goed gaat, weet het immuunsysteem de kankercellen die in het lichaam verschijnen, te vinden en te elimineren.

FASE 2: HET EVENWICHT

Soms eindigt de stille strijd in een gelijkspel: de tumor is gevormd maar blijft “slapen”, d.w.z. dat hij zich niet verder ontwikkelt. Dit dynamisch evenwicht kan levenslang aanhouden… of worden verstoord. Het lichaam neutraliseert toch in eerste instantie de meest kwetsbare kankercellen. Blijven dan over de cellen die kunnen ontsnappen aan het immuunsysteem, waardoor deze cellen in grotere getallen aanwezig zijn. Zo versterkt de tumor zijn capaciteit om weerstand te bieden aan het immuunsysteem.

FASE 3: DE ONTSNAPPING

De tumor laat dit niet zomaar gebeuren! Hij kan verschillende mechanismen opzetten om aan het immuunsysteem te ontsnappen. Hij kan

  • zich onzichtbaar maken,
  • immuunaanvallen weerstaan,
  • regulatiemechanismen omleiden tot eigen profijt,
  • immuuncellen vernietigen of zelfs rekruteren.

DE ONTSNAPPING KORTSLUITEN

Deze theorie - eliminatie, evenwicht en ontsnapping - verklaart het ontstaan van kwaadaardige tumoren. Maar geeft ook aanwijzingen om er tegenin te gaan. De kortsluiting van de ontsnappingsmechanismen is de cruciale inzet van de immuno-oncologie en de immuuntherapieën.

Theorie van de 3 “E’s”: elimination, equilibrium, escape (eliminatie, evenwicht en ontsnapping)

Extra informatie...

VIDEO IMMUNO-ONCOLOGIE

Immuno-oncologie, een nieuwe doorbraak in
de strijd tegen kanker

Het immuunsysteem en kanker begrijpen in
1 minuut

De verschillende therapeutische opties
tegen kanker