Bijwerkingen van immuno-oncologische behandelingen

Immuno-oncologische behandelingen stimuleren het immuunsysteem, wat bijwerkingen kan veroorzaken.

Immuniteit steunt op een subtiel evenwicht. Wanneer het immuunsysteem niet actief genoeg is, kunnen kankercellen zich ontwikkelen. Wanneer het immuunsysteem te actief is, kan het auto-immuunreacties opwekken.

Op die manier kunnen bij immuno-oncologische behandelingen andere bijwerkingen optreden dan bij klassieke behandelingen, zoals chemotherapie. Meestal zijn die niet zeer ernstig en omkeerbaar.

Een immuunreactie ... soms excessief

Bijwerkingen zijn vaak gekoppeld aan een excessieve immuunreactie en daarom ook aan het werkingsmechanisme van de behandeling.

Meld deze bijwerkingen onmiddellijk aan uw arts.

Ze verschijnen meestal tijdens de behandeling, maar mogelijk ook tot enkele maanden na het stoppen van de behandeling.

De huid en het spijsverteringsstelsel worden soms verstoord

De bijwerkingen kunnen vermoeidheid en gewrichtspijn zijn. Sommige organen, gevoelig voor auto-immune aanvallen, worden vaker getroffen: de huid (huiduitslag, jeuk), het spijsverteringsstelsel (diarree, misselijkheid) en de endocriene klieren (schildklierstoornissen).

Een gunstige voordeel/risicoverhouding

Andere, ernstigere bijwerkingen kunnen optreden, maar niet vaker dan bij de klassieke chemotherapie en dit meestal bij minder dan een op de vijf gevallen. In het algemeen wegen de verwachte voordelen op tegen de mogelijke risico's. Dat is een noodzakelijke voorwaarde, om welke medische behandeling dan ook, aan patiënten voor te schrijven.

IOBE16NP08113-02
IOBE16NP08113-02

Deze website kan het beste worden bekeken met behulp van het horizontale display op uw tablet.

Deze website wordt het best bekeken met behulp van het verticale display op uw mobiele apparaat.