De werking van het immuun-systeem

Dankzij het immuunsysteem kan het lichaam zich verweren tegen alle mogelijke aanvallen. Zowel op moleculair als op orgaanniveau is het een waar communicatienetwerk dat door ons lichaam wordt ingezet om gezond te blijven.

Ons lichaam bezit een natuurlijk afweermechanisme tegen indringers zoals bacteriën of virussen, of tegen inwendige bedreigingen zoals kanker: het immuunsysteem. Het bestaat uit organen (bijv. de milt), cellen (bijv. de witte bloedcellen) en moleculen (bijv. antilichamen) die met elkaar communiceren om gecoördineerd op de uiteenlopende bedreigingen te reageren. Het is zelfs een dubbel netwerk. In een eerste fase treedt een zogenaamde aangeboren of niet-specifieke immuniteit op: witte bloedcellen circuleren doorlopend in het bloed en in de lymfe, en "vreten" alles wat ze herkennen als lichaamsvreemde elementen.

De vijand herkennen en een geheugen opbouwen

De aangeboren immuniteit kan snel reageren, maar is niet in staat om zich aan specifieke aanvallers aan te passen. Daarvoor beschikken we over een ander systeem, het zogenaamde verworven of adaptieve immuunsysteem. Dat vereist meer tijd om zich te organiseren, want het moet aanvallers leren herkennen.

De voornaamste cellen betrokken bij de verworven immuniteit zijn lymfocyten. Wanneer die geproduceerd zijn en zich vermenigvuldigd hebben, kunnen ze in de bedreigde weefsels circuleren om daar specifiek elk element dat als gevaarlijk wordt beschouwd te vernietigen. Naast de gerichte reactie op specifieke aanvallen heeft het verworven immuunsysteem nog een tweede voordeel: het kan de aanvallers die het tegenkomt onthouden om bij een nieuwe aanval sneller en doeltreffender te reageren. Het systeem moet zichzelf wel kunnen reguleren, want wanneer de immuunreactie ontketend en de bedreiging verdwenen is, moet de reactie kunnen stoppen. Daarom zijn bepaalde cellen in staat om een signaal naar de lymfocyten te sturen dat ze tot rust moeten komen. Zo voorkomt het lichaam dat het zichzelf aanvalt, een probleem dat bijvoorbeeld bij auto-immuunziekten kan optreden.

WAAR KOMEN DE IMMUUNCELLEN VANDAAN?

De immuuncellen worden in het beenmerg en de schildklier (een klier in de borstholte) geproduceerd, waar ze ook tot rijping komen. Daarna worden ze afgegeven in de bloedsomloop, waar ze beginnen te "patrouilleren", op zoek naar indringers. Ze kunnen ook terechtkomen op strategische plaatsen zoals in de huid, de slijmvliezen, de milt of de lymfeklieren.

IOBE16NP08113-02
IOBE16NP08113-02

Deze website kan het beste worden bekeken met behulp van het horizontale display op uw tablet.

Deze website wordt het best bekeken met behulp van het verticale display op uw mobiele apparaat.