Het immuunsysteem kan tumoren bestrijden

Het immuunsysteem gaat verder dan alleen de bestrijding van virussen en bacteriën. Het kan ook tumoren bestrijden en zo een nieuwe aanpak van de kankerbestrijding mogelijk maken.

We benadrukken vaak de rol van het immuunsysteem in de lichaamsafweer tegen virussen of bacteriën. Maar wanneer het goed werkt, kan het immuunsysteem lichaamscellen die degenereren en naar kanker kunnen evolueren herkennen en vernietigen.

Het kan echter gebeuren dat het systeem niet alle kankercellen herkent. Dat komt bijvoorbeeld voor als het verschillende bedreigingen tegelijk ondergaat. Of bij een immuundepressie, d.w.z. wanneer het systeem "oververmoeid" is. In die gevallen kunnen sommige, vaak verscholen kankercellen in het lichaam overleven. Ze groeien niet altijd uit tot een tumor, want het immuunsysteem blijft ondanks alles toch alert. Die evenwichtsfase kan oneindig blijven bestaan, maar kan ook wel eens doorbroken worden.

Ontwikkeling van tumoren

Kankercellen beschikken namelijk over verschillende mechanismen om aan het immuunsysteem te ontsnappen: ze kunnen zich als het ware onzichtbaar maken of zelfs verkeerde informatie doorsturen … Wanneer het immuunsysteem dan door de kanker "overtroffen" wordt, kan de tumor gaan groeien en gevaarlijk worden voor het lichaam.

Ontsnappen aan het immuunsysteem is voor kankercellen dus één manier om het lichaam koloniseren. Dat betekent dat we het evenwicht kunnen herstellen door het immuunsysteem te stimuleren en het daardoor het vermogen teruggeven om zich tegen kankeraanvallen te verweren. Dat is het werkingsprincipe van immuuntherapie in de oncologie, ook wel immuno-oncologie genoemd.

IOBE16NP08113-02
IOBE16NP08113-02

Deze website kan het beste worden bekeken met behulp van het horizontale display op uw tablet.

Deze website wordt het best bekeken met behulp van het verticale display op uw mobiele apparaat.